Fasya nedir?
Fasya, başından beri bizimle olmasına rağmen, vücudun sağlığı ve işleyişinde oynadığı rol keşfedilmesiyle hayatımıza daha çok girdi. Fasya dinamik, iletişimsel ve vücudun ayrılmaz geniş bir fibröz bağ doku ağıdır.
Fasya, heryerdedir ve vücutta ondan kaçamayız. Tepeden tırnağa kesintisiz bir yapıdır. Tüm bağ dokuların çerçevesidir.
Fasya, yapısal bileşenlerdeki bağ ve tendonlara benzer. Hepsi, sıkı bir şeklide paketlenmiş kolojen demetleri içeren bağ dokusundan oluşur. Bağlar, kemiği kemiğe bağlar. Tendonlar ise kası kemiğe bağlar. Fasya da tüm kasları çevrelediği için esas olarak kası kasa bağlar.
Fasyanın üç farklı türü vardır. Birincisi derinin hemen altında bulunan yüzeysel fasya. Kasları, sinirleri, damarları ve arterleri cildin daha derin katmanlarıyla harmanlamaya yardımcı olur. İkincisi, vücudunuzun boşluklarında bulunan viseral fasya. Organlarınızı askıya almak için bağ dokusuna sarar. Son olarak, tek tek kas liflerini, kas gruplarını, kemikleri, sinirleri ve kan damarlarını çevreleyen derin, en yoğun fasya. Örneğin kasları incelediğimizde, bir hareketten bahsettiğimizde genellikle o hareketin hangi kası gerdiğine veya güçlendirdiğine odaklanırız. Ancak kaslarımız gerçekte üç fasyal katmanla iç içe geçmiştir ve her iki ucuda birbirine karışır ve tendonları haline gelir.
Fasya neden önemlidir?
Fasya sağlık ve ağrı yönetiminin oldukça önemli bir parçasıdır.
Normal şartlar altında fasya hareket eder ve gerilir. Bununla birlikte, fasya travma, kötü duruş, stres ve / veya iltihaplanma ile kısıtlanır. Sonuç olarak, kısıtlı fasya ağrıya neden olabilir. Bu kısıtlamaların kaldırılması, vücudun daha hareketli olmasını sağlar ve daha iyi kan akışına izin verir. Bu nedenle, kısıtlamalarını kaldırmak için birkaç farklı teknik kullanır.
Diğer bağ dokuları gibi fasya, tekrarlanan stres veya yaralanmalara yanıt olarak değişebilir. Tendonların tekrarlayan hareketlere veya ağır ağırlık kaldırmaya tepki olarak kalınlaşması gibi, fasya tekrar tekrar strese maruz kaldığı alanlarda kalınlaşabilir ve sertleşebilir. Bu, daha az esnekliğe sahip alanlara neden olur ve hareket aralığını sınırlar ve yanlış hareket modellerine katkıda bulunabilir. Zamanla, tüm bu faktörler kronik ağrıya ve hatta yaralanmalara neden olabilir.
Donuk omuz gibi pek çok durumda fasiyal bileşen bulunur. Ayak tabanındaki plantar fasyanın esnek olmadığı ve mikro yaralanmaya maruz kaldığı topuk dikeni (plantar fasiit) gibi diğer durumlar fasya ile ilişkilidir.
Fasya ayrıca hareketsizlik nedeniyle esnekliğini kaybedebilir. Herhangi bir pozisyonda çok uzun süre oturduğunuzda veya kaldığınızda kaslarınız sertleşebilir ve fasyanız da sertleşir. Bu küçük kısıtlamalar, hareket etme şeklinizi değiştirebilir ve vücudunuzun farklı bölgelerinde bir yaralanma döngüsünü başlatabilecek fiziksel strese neden olabilir.
Fasya gevşetme teknikleri ne işe yarar?
Miyofasyal gevşetme teknikleri, hareket aralığını artırmak ve eski haline getirmek için ve ağrıyı azaltmak için kullanılır. Böylece fonksiyonun daha erken dönmesi sağlanmaya çalışılır.
Miyofasyal gevşetme teknikleri, sıklıkla miyofasyal ağrı sendromunu tedavi etmek için kullanılan bir tür tedavidir. Miyofasyal ağrı sendromu, fasyal dokulardaki hassasiyet ve gerginliğin neden olduğu kronik ağrı bozukluğudur. Ağrı genellikle miyofasyal dokulardaki ‘tetik noktalar’ adı verilen belirli noktalardan kaynaklanabilir. Miyofasyal gevşetme, tetik noktaları ve gerginlikleri hafifleterek ağrıyı azaltmaya odaklanır. Miyofasyal gevşetme genellikle tek noktalardan ziyade geniş bir kas ve doku alanı üzerinde kullanılır.
Kronik baş ağrısı yaşayan kişiler, miyofasyal gevşetmelerden fayda sağlayabilir. Boyun ve başın içindeki ve etrafındaki gergin kasları gevşeterek baş ağrısını azaltabilir.
-
Boyun ağrısı,
-
Bel ağrısı,
-
Disk problemleri (fıtıklarda),
-
Bursitler,
-
Karpal tünel sendromu,
-
Kronik yorgunluk sendromu,
-
Fibromiyalji,
-
Migren/baş ağrısı,
-
Kronik ağrılar,
-
Pelvik ağrı,
-
Topuk dikeni (plantar fasiit),
-
Siyatik,
-
Postür problemler (skolyoz, kifoz),
-
Tenisçi dirseği gibi durumlarda kullanılabilir.
Miyofasyal gevşetme tekniklerinin faydaları şunlardır:
-
Hareket alanını geliştirir
-
Ağrıyı azaltır ve doku iyileşmesine yardımcı olur
-
Vücudun genel olarak gevşemesine yardımcı olur
-
Dolaşımı iyileştirir
-
Gerginlikleri, tetik noktaları serbest bırakmayı sağlar ve stresi azaltır.